top of page

Sert Rüzgarda Motosiklet Sürmek!


Sürmenizi riske eden fırtına türevi sert rüzgarlarda motosiklet kullanmayın. Fırtınaya yolda rast geldiyseniz, uygun bir yerde geçmesini bekleyin. Bekleme şansınız yoksa önlem alıp daha yavaş ve dikkatli sürün.

Sert rüzgarlı havalarda motosiklet sürmemin risk kat sayısı, tahmin edeceğiniz üzere yüksektir. Yolculuk anında sağdan soldan (crosswind), önden (headwind) ve arkadan (tailwind) gelen rüzgarlarla karşılaşmanız olası. Daha da önemlisi bu rüzgarlar coğrafi ve fiziksel koşullara bağlı olarak ardı sıra ve farklı periodlarda karşınıza çıkabilir. Sağdan gelen rüzgar aniden yön değiştirip soldan vurabilir. Bunun için ağaç ve bitkiler ile bayrakların rüzgara verdiği tepkileri göz önünde bulundurmalı, kanyon, geçit, boğaz, tipi doğal coğrafi oluşumlar ile tünel ve viyadük gibi fiziki değişkenlere karşı uyanık ve dikkatli olmanız gerekir. TIR gibi büyük araçların da fiziki koşullar gibi rüzgar üzerinde etkisi olacağını da unutmamalısınız. Yanınızdan geçen bir TIR, rüzgarın etkisini aniden azaltırken geçtikten sonra ise sert bir rüzgar darbesine maruz kalmanıza yol açabilir.

Sert rüzgarlara karşı ne tip önlemler alabiliriz?

Crosswind- Yandan gelen rüzgarlar

Öncelikle hızınızı yavaşlatmalı ve yol üzerinde doğru konumlama almalısınız. Amacınız rüzgarın sizi yol veya şeridinizin dışına itmemesini sağlamak olmalı. Seçtiğiniz şeritte ilerlerken de şeridin ortasında ilerlemeye özen gösterin. Bu konumlama, rüzgardan kaynaklı sağa sola sapmalarda sizi şerit içinde tutacaktır.

Sürüş anında motosikletin dengesini korumak için şu tekniklerden birini uygulayabilirsiniz.

1- Motosikletinizi rüzgarın geliş yönünde (sağdan geliyorsa sağa, soldan geliyorsa sola) hafifçe yatırabilirsiniz.

2- Yine rüzgarın geliş istikametinde selenizin tam ortasında değil, hafif yana kayarak oturabilirsiniz.

3- Ve yine rüzgarın geliş istikametindeki dizinizi dışarı açarken, diğerini motosikletinize yapıştırabilirsiniz.

Her üç teknik de sert rüzgarlarda motosikletinizi dengeli sürmenizi sağlayacaktır. Ancak hangisini kullanırsanız kullanın, rüzgarın yönünün her an değişebileceği gerçeğini göz önünde tutmanız gerekir.

Headwind – Önden gelen rüzgarlar

Kısmen daha az risklidir. Burada önlem amacıyla yapacağınız en iyi teknik, rüzgar direncini kırmak için kapanmak olmalıdır. Spor yarışçısı gibi eğilin, başınızı siperliğin içine alın, kollarınızı vücudunuza yaklaştırın, bacaklarınızı motosiklete yapıştırın. Böylece karşı direnci azaltacak ve daha rahat ilerleyeceksiniz.

Tailwind- Arkadan gelen rüzgarlar

Bu tip rüzgarlar bir avantaj gibi de algılanabilir, size ekstra bir itiş gücü sağlar. Ancak, yavaşlamanız veya durmanız gereken noktalarda ise bir dezavantaja dönüşür. Alıştığınız fren aralığının arkadan gelen rüzgar nedeniyle uzayacağını, bunun da riskleri beraberinde getireceğini unutmamalısınız.

Büyük Araçlarla Rüzgar İlişkisi

Özellikle TIR gibi büyük araçlar rüzgar ile ilişkinizde önemli birer değişkendirler.

Hiç rüzgar yokken bile yanımızdan hızla geçen bir TIR’ın yaratacağı hava akımı bizi sarsabilir. Bu gerçeği bir kenarda tutarak, benzer araçlara karşı dikkatli olmalıyız. Motosikletinizi yerden kesecek sert bir rüzgar, söz konusuysa bu araçları sadece güvenli bir noktaya ulaşana kadar kısa bir süre için kalkan gibi kullanabilirsiniz. Örneğin boğazı geçerken. Ancak araçların yakına yapışarak sürüş yapmamalı, aranızdaki mesafeyi korumalısınız. Aksi durumda rüzgarın ani yön değiştirmesi durumunda bu samimiyet ciddi bir risk oluşturabilir. Bir başka önemli nokta da kalkan olarak kullandığınız aracın kör noktasında ilerlemeyin. Sürücünün mutlaka sizin varlığınızdan haberdar olmasını sağlayın.

Rüzgar ne kadar sert olursa olsun kavşak ve dönüş noktalarından TIR ve benzeri araçların yanında ASLA ilerlemeyin.

Diğer Önlemler

Rüzgar durumunda bildiğiniz üzere ortalık toz duman olur, yapraklar, minik dallar, kağıt ve poşetler havada uçuşur. Bu nedenle kaskınızın vizörünü mutlaka kapalı tutun.

Rüzgarda sürüş yaparken fiziken ve zihnen sıkı bir mücadele verilir. Bu normalden daha erken yorulmamızı sağlar. Bu nedenle daha sık ve kısa aralıklarla mola verin. Belki bu molalardan biri rüzgarın dinmesini de sağlar.

Cem Batırbaygil | 100 Strateji

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page