top of page

Daraldım bak, patlayacağım şimdi!


Temmuz ayı sonu itibariyle yürürlüğe giren ve Avrupa dışında diğer bölgelerden ithal edilecek tüm motosiklet, aksesuar ve yedek parçada geçerli %20 ek gümrük vergisine en net itiraz, Honda’dan geldi. Bu cesur çıkış bana, yıllar önce çok sevilen, ağızlarda pelesenk olan “Honda, Hayat Onda!” sloganını hatırlattı.

ÖTV zamlarını takiben aksesuarlara, sonra motosikletlere, ardından yedek parçaya gelen ek vergi darbelerinden dolayı en az yüzde 20 daralan motosiklet pazarındaki bu sese, birilerinin kulak, motosiklet dünyasının da destek vermesi gerekir. Honda Motosiklet’in Genel Müdür Yardımcısı Cem Özütok, sektörün 2013 yılından beri sürekli bir düşüş yaşadığını, pazarın daraldığını dillendiriyor ve diyor ki “Daralan pazara ek vergi, istikrar beklentisini karşılamaz”.

“Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” geleneğine uygun dillendirilen bu ölçülü itirazın Türkçesi şöyle: Öyle zırt pırt mali kuralları değiştirirseniz, döviz kurunun da yarını belirsizse, risk algısının yüksek olduğu bu pazara kimse gelmez. Yatırım olmazsa tüketim düşer, istihdam azalır, işsizlik büyür ve homurdanmalar artar.

Bu vergi artışlarının amacı pazarı daraltmak değil de yerli üreticileri korumaksa eğer o da ayrı bir tartışma konusu. Üretim maliyetleri düşük pazarlardan ithal edilen ürünlere vergi bindirerek, yerli üreticinin yüksek maliyetleri arasında bir denge yakalamaya çalışmak, ne yerli üreticiyi büyütür, ne pazarı. Sadece yerli üreticiye kısa bir süre nefes aldırır, o kadar. Sadece kendi vatandaşına mal satmayı amaçlayıp dünya markası olma yolunda bir adım bile atamayan markaların hali ortada. Düşük kapasiteli üretim, yüksek kar marjı adına kalitesiz ürün. Bu mudur hak ettiğimiz.

Bir etkinlik vesilesiyle İspanya’da bir araya geldiğim yirmiye yakın motosiklet dergisi yazarına son zamlarla birlikte bir motosiklet için ödediğimiz toplam vergiyi söyledim. “Bu gerçek olamaz” tepkisi aldım. Ne yazık ki bu, bizim gerçeğimiz.

Sonbahara girdiğimiz şu günlerde yazdan kalma günler yaşarken zam ve vergilerden daha fazla bahsedip de daraltmayalım kendimizi. Motosiklet kullanmanın keyfini çıkaralım. Varsın başkaları, bu keyfin biz motosiklet sevenler için ne demek olduğunu anlamasın. Bu onların kaybı diyerek zamlara itiraz hakkımızı saklı tutup yolumuza devam edelim.

Motorunuzun ve yaşam sevincinizin hep “on” olması dileğiyle...

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page